Een reptiel als huisdier

Een reptiel als huisdier

Geplaatst op september 25, 2019

Reptielen zijn ontzettend interessant en over het algemeen erg mooi om als huisdier te hebben. Als u nadenkt over het aanschaffen van een reptiel voor uw terrarium, lees hieronder dan meer informatie over reptielen.

Wat is een reptiel?

Een reptiel is een gewerveld dier, wat inhoudt dat ze beschikken over een wervelkolom. Het lichaam van een reptiel is bedekt met waterdichte, taaie schubben die dienen ter bescherming, maar ook gekleurd kunnen zijn voor camouflage of schrikkleuren of rovers af te schrikken.

Een reptiel is een koudbloedig dier. Koudbloedig betekent dat het dier niet zijn eigen lichaamstemperatuur kan regelen. Om die reden komen reptielen bijna altijd voor in een warm klimaat. Ze gebruiken de zon om op te warmen en als het overdag te warm wordt zoeken ze de schaduw op om oververhitting te voorkomen.

Het verschil tussen een amfibie en een reptiel

Ondanks dat mensen reptielen en amfibieën vaak door elkaar halen, zijn er wel degelijk een heel aantal verschillen tussen beide groepen.

5 kenmerken van amfibieën:

 • Koudbloedig
 • Dunne huid met klieren
 • Haalt adem via longen en/of huid
 • Worden vaak geboren als larven
 • Kunnen ook in het water leven

5 kenmerken van reptielen:

 • Koudbloedig
 • Dikke huid met schubben
 • Haalt adem via longen
 • Heeft de oorspronkelijke vorm direct bij de geboorte
 • Leven voornamelijk op land

Welk reptiel past bij mij?

Welk reptiel bij jou past is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die je hebt met het houden van reptielen als huisdier. Heb je weinig tot geen ervaring met het houden van reptielen dan is een gekko of baardagame een goede reptiel om mee te beginnen. Uiteraard moet je ook rekening houden met hoe groot en oud de reptiel wordt. Een groene leguaan wordt bijvoorbeeld 40-50 cm, dus dan dien je wel te beschikken over een groot terrarium.

Sommige terrariumdieren worden meer dan 15 jaar oud, dus is het belangrijk om te weten waar u aan begint. U vindt het nu leuk, maar vindt u dat ook nog over 15 jaar? Houdt daar dus rekening mee voordat u een reptiel als huisdier wilt gaan houden.

Wat is het zwaarste reptiel ter wereld?

Het zwaarste reptiel ter wereld is de zoutwaterkrokodil. Uiteraard is deze niet geschikt om als huisdier te houden omdat deze prachtige beesten thuishoren in de natuur. De zoutwaterkrokodil weegt gemiddeld 450 kg, maar kan uitgroeien tot een kolos van wel 2000 kg. De gemiddelde lengte is 4,5 meter.

Wat is het kleinste reptiel?

Het kleinste reptiel ter wereld is de dwerggekko. Een dwerggekko heeft een maximale kopromplengte van 16mm en de staart is ongeveer net zo lang.

Kan een terrarium ook te groot zijn voor mijn reptiel?

Kort gezegd, ja dat kan! Als je jonge dieren in een te groot terrarium plaats bestaat de kans dat hij zijn prooi niet kan vinden. Om geen extra kosten te hebben om eerst een kleine bak te kopen om daarna een groot terrarium te kopen wanneer de reptiel volwassen is, is het verstandig om een schot te plaatsen in het uiteindelijke terrarium. Op die manier creëert u toch een kleinere leefomgeving voor uw jonge reptiel.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een reptiel?

U moet ruimte, tijd en geld voor de verzorging en voer hebben als u een reptiel als huisdier wil hebben. Ruimte omdat een reptiel groot kunnen worden. Heeft u een reptiel gevonden die u als huisdier wilt gaan houden, onderzoek dan goed hoe groot de volwassen versie wordt. 

Ook is het belangrijk dat u de reptiel bij een goede kweker vandaan haalt. Een goede kweker zal u uitgebreid te woord kunnen staan bij alle vragen die u heeft. Daarnaast zult u de dieren goed moeten inspecteren op eventuele ziektes. U kunt zieke reptielen herkennen aan de verschillende zaken:

 • Afwijkingen in de bouw
 • Beschadigingen van de huid of ledematen
 • Te dun of te dik (kan wijzen op parasieten)

Ook is het belangrijk dat de dieren in een schoon verblijf zitten en niet in vieze en overbevolkte bakken. Kies bij voorkeur voor nakweekdieren. Wildvangdieren dragen vaak ziektes met zich mee, zijn vaker besmet met parasieten en zijn over het algemeen gevoeliger voor stress. Daarnaast is het natuurlijk ook beter om dieren niet uit hun natuurlijke leefomgeving te halen. Nakweekdieren zijn meer gewend aan het leven in een terrarium.