Top 10 tips: Huisdieren en het Coronavirus / COVID-19

Geplaatst op maart 28, 2020 in Honden, Voeding, Katten

Kan mijn huisdier het Coronavirus / COVID-19 oplopen en daardoor ziek worden?

Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat huisdieren ziek kunnen zijn van COVID-19 ofwel dat huisdieren het virus kunnen verspreiden.

Zijn er coronavirussen bekend bij dieren?

Coronavirussen komen veel voor bij verschillende soorten huisdieren en wilde dieren, waaronder runderen, paarden, honden, katten, fretten, kamelen, vleermuizen en andere.

Heeft dit coronavirus (COVID-19) zich van dieren op mensen verspreid?

Hoewel niet gebruikelijk, kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen. Vleermuizen kunnen gastheren zijn van virussen die mensen en andere huis-, wilde- en zoogdieren infecteren.

Moet ik contact met mijn huisdieren vermijden?

Er zijn geen meldingen van huisdieren die ziek zijn geworden door COVID-19. Toch is het raadzaam voor zieke mensen met COVID-19 het contact met dieren zo veel mogelijk proberen te beperken totdat er meer wetenschappelijke informatie over het virus en huisdieren bekend is. Houd de verblijven van uw huisdieren schoon en hygiënisch en was uw handen nadat u in contact bent geweest met uw huisdier.

Moet ik contact met mijn huisdieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Wanneer u ziek bent door COVID-19 probeer dan zoveel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdieren te vermijden. Laat wanneer dit mogelijk even iemand anders op uw huisdieren passen. Is dit niet mogelijk was dan uw handen voordat en nadat u in contact bent geweest met uw huisdieren.

Hoewel huisdieren niet ziek kunnen worden van COVID-19 kunnen dienen als een drager van infectie voor mensen?

Ja. Het is mogelijk dat een persoon met COVID-19 richting zijn huisdier niest en daardoor kan besmetten. Wie het huisdier aait, voert of aanraakt kan de ziekte oplopen. Veterinaire wetenschappers zijn echter van mening dat het risico op een dergelijke overdracht laag zou zijn. Het virus overleeft vooral en langer op harde, levenloze oppervlakken (bijvoorbeeld glas, metaal) dan op zachte oppervlakken (bijvoorbeeld vacht, karton).

Is er een COVID-19-vaccin voor katten honden en andere huisdieren?

Nee. Er is op dit moment geen vaccin voor COVID-19 voor mensen of dieren.
Dierenartsen zijn bekend met andere coronavirussen. Vergelijkbare maar verschillende coronavirussoorten veroorzaken verschillende veel voorkomende ziekten bij huisdieren. Veel honden worden als puppy's gevaccineerd. Dit vaccin biedt echter geen bescherming voor het huidige virus.

Als ik de COVID-19 krijg, hoe kan ik mijn huisdier dan beschermen?

Aangezien uw huisdier een minimaal risico loopt op een COVID-19-infectie, zijn er geen specifieke stappen nodig om hem tegen infectie te beschermen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen COVID-19?

  • Om uzelf te beschermen bevelen wij de volgende stappen aan:
  • Was uw handen vaak minimaal 20 seconden met water en zeep!
  • Raak uw ogen, neus en mond niet aan.
  • Vermijd nauw contact met zieke mensen.
  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Hoest in je elleboog of nies met een tissue en gooi het dan weg.
  • Reinig en desinfecteer vaak aangeraakte objecten en oppervlakken.
  • Thuisisolatie: Als u ziek bent met symptomen als luchtwegaandoeningen, zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn, loopneus of verstopte neus, pijn in het lichaam, hoofdpijn, koude rillingen of vermoeidheid, blijf dan thuis.

Hoe vermaak ik mijn huisdier in deze periode?

Koop een extra speeltje voor uw kat of hond. U bent thuis dus geef uw huisdier de aandacht.

Moet mijn huisdier in het openbaar een gezichtsmasker dragen?

Nee. Gezichtsmaskers beschermen uw huisdier niet tegen de overdracht van ziekten en kunnen andere ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Kan ik mijn hond nog wel uitlaten?

Als u geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kunt u gewoon uw hond uitlaten. Als u wel één van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders uw hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uitlaat geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.

Moet ik een gezichtsmasker dragen?

Het dragen van een gezichtsmasker zal niet voorkomen dat mens of dier wordt blootgesteld aan het virus. Een masker moet worden gebruikt om te voorkomen dat iemand die mogelijk besmettelijk is, het virus via druppeltjes door hoesten, niezen of praten naar anderen verspreidt.

Welke andere voorzorgsmaatregelen raadt u verder aan?